Het maken van een strokenzweep of flogger


Op deze pagina's geef ik een beperkte handleiding voor het maken van een strokenzweep.
Uiteraard zullen er ook mensen zijn die het op een andere manier doen of er andere ideeën over hebben. Daar is niets mis mee en die moeten dat ook gewoon zo blijven doen;-) Tips en andere ideeen zijn natuurlijk altijd welkom en wie weet quote ik ze wel op deze pagina's.
Het exemplaar dat ik in deze beschrijving laat zien is speciaal gemaakt voor een zeer goed bevriend stel als cadeau..

Hoe ik meestal te werk ga:

Ik heb eigenlijk altijd wel mijn ogen open om ideeën op te doen die ik kan gebruiken voor de afwerking van de dingen die ik maak.
Daarnaast heb ik doordat ik al meerdere zwepen en ook wat andere attributen gemaakt heb een beetje voorraad aan leer. Dat helpt wel, maar ik ga anders gewoon langs een leerhandel om daar te snuffelen tot ik wat van mijn gading vind.
Het gewicht van de handgreep moest bij deze zweep laag blijven omdat de persoon die hem hanteert nekklachten heeft en dus niet onnodig belast mocht worden door het herhaald opzwaaien van een zware handgreep. De kern van de handgreep heb ik daarom in dit geval van grenen gemaakt met en doorsnede ca 30 mm.
Ik had een keer een mooie houten knop gevonden deze heb ik voor de afwerking van de handgreep gebruikt. De lengte van de handgreep heb ik zo gekozen dat ie goed vast te houden is en voldoende houvast biedt voor de stroken van de zweep.

{short description of image}

Naast het leer en de handgreep zijn natuurlijk wat andere zaken nodig om een en ander te bewerken, zoals bijvoorbeeld:

-scherp mes (stanleymes of leermes)
-snij oppervlak (plaat hardboard, stevig karton, restand gefineerd spaanplaat)
-stalen liniaal of rechte strook hardmetaal om langs te snijden
-rolmaat of liniaal - lijm (leerlijm, heldere contactlijm)
-Blokhaak / tekendriehoek
-Pijpensnijder is handig als je een stuk buis als handgreep wilt gebruiken
-David-schaafje om een niet zo mooi gesneden ronde hoek vloeiend te maken
-Schuurpapier
-Doek om lijmresten te verwijderen

Natuurlijk is dit slechts een deel van alle mogelijke gereedschappen die je kunt gebruiken voor het maken van zwepen en dergelijke, maar voor deze zweep zijn dit de gereedschappen die ik heb gebruikt.

 

snijden van het leeer snijden vaneerste strook snijden van stroken2

Deze zweep wilde ik maken met stroken van ongeveer 10 mm breedte. Deze geven in combinatie met de gebruikte leersoort precies het effect dat ik wil hebben. Wat algemene vuistregels voor het gevoel dat een zweep zal gaan geven zijn:

- bredere stroken zijn minder fel en smallere stoken feller
- veters zijn eigenlijk altijd fel
- dikker en zwaarder materaail komt harder aan
- stugger materiaal is feller dan soepel materiaal
- Lakleer en rubber zijn hard! Suède en kalfsleer zijn zacht!
- Hoe meer veters of strengen hoe kleiner de kracht per streng of veter
- Korte stroken zijn feller dan lange

De benodigde breedte voor het leer van de stroken wordt zo bepaald dat het precies om de handgreep heen past. In dit geval kwam het mooi uit. Ik kon een strook leer van 10 cm gebruiken en dus 10 stroken van 10 mm breedte maken geheel volgens mijn oorspronkelijke plan.
De breedte van het leer gedeeld door de gewenste breedte van de stroken geeft meestal een gebroken getal. Als de breedte van het leer 96mm is geweest geeft dat een uitkomst 9.6 en kan ik dus kiezen voor 9 stroken van 10.7 mm of 10 stroken van 9.6 mm.

Deze stroken teken ik met een pen of een dunne viltstift af op het leer. Ik zet dan zelf ook altijd een dwars streep ergens op een paar centimeter van de rand van de strook leer evenwijdig aan een korte kant. Zelf snijd ik altijd vanaf deze lijn naar de vrije kant toe, zodat alle stroken uiteindelijk aan één uiteinde aan elkaar verbonden blijven.
Dan komt het spannende moment van het snijden. Zorg daarbij voor goed licht en voldoende ruimte. De strook leer wordt goed vlak op de snij plaat gelegd en de snij liniaal op de aangegeven afteken streepjes gelegd. De punt van het mes bij de dwars-streep en rustig strak langs de liniaal snijden tot het einde. Oppassen dat de liniaal niet weg glijdt! Heel vaak is de strook dan niet in één keer door en is een tweede keer snijden nodig. Dus gewoon nog een tweede keer rustig snijden langs de liniaal en dan is de eerste strook los.

Zo worden alle stroken één voor één gesneden en uiteindelijk heb je dan een stukje leer over waaraan het gewenste aantal stroken hangt.

Nu is het voor deze zweep het moment om de knop op de andere kant van de handgreep te maken et het gaat er al steeds meer uitzien als het beeld dat ik me gevormd heb tijdens de voorbereidingen.

Als de lijm droog is heb je hier het eerste moment waarop je kunt voelen hoe de zweep aankomt ;-)
(Nee niet ongeduldig worden en gelijk voor een spel gebruiken… Je weet de spanning van het wachten is ook leuk *EG* )

Nu snij ik van een stuk dun en soepel leer (suède, strook van een leren broek o.i.d. een lapje leer dat goed past over de gehele lengte van de handgreep en er ruim omheen past. Zelf nam ik ongeveer 1.5 keer de omtrek

Nu komt er een lastig karweitje vind ik! Het opplakken en bekleden van de handgreep. Het lapje leer smeer ik over een breedte van een paar centimeter netjes in met lijm en plak dat netjes en recht op de handgreep.

Ik laat het een beetje drogen en smeer dan steeds een strookje verder in we plak dat er netjes omheen. Bij deze zweep is de handgreep niet helemaal vlak maar heb ik de stroken maar met een paar cm op de handgreep gelijmd om een beetje profiel te krijgen. Daar moet het leer dus een beetje extra strak getrokken worden en op de rest (het dunnere gedeelte) van de handgreep juist een klein beetje in elkaar geduwd.

Hiermee ontstaat een lekker zacht aanvoelende handgreep voor de DOM(ME) en een grip die lekker vast houdt. Ook het randje langs de knop is mooi sluitend gemaakt door het leer aan de rand iets in elkaar te duwen tijdens het opplakken van het leer.

De uiteindelijke afwerking in dit geval bestaat in dit geval uit mooie glimmende knoppen op de verdikte rand en een plat kettinkje vlak langs de knop en vastgezet met een klein beetje heldere lijm.

Al met al is ook deze zweep mooi gelukt en geworden wat ik er van gehoopt heb.
De ontvanger van deze zweep heeft me laten weten dat hij heerlijk voelt om te ontvangen en lekker in het gebruik is voor de DOM.