Het maken van een opklapbaar rubberbed

Op deze pagina's laat ik in plaatjes zien hoe ik mijn met rubber bekleedde opklapbed heb opgebouwd.


Uiteraard zullen er ook mensen zijn die het op een andere manier doen of er andere ideeën over hebben. Daar is niets mis mee en die moeten dat ook gewoon zo blijven doen.

Tips en andere ideeen zijn natuurlijk altijd welkom en wie weet quote ik ze wel op deze pagina's

Wat praktische randvoorwaarden bij de constructie:

  • Rubber bekleding / vochtdicht
  • Comfortabel liggen en als 'logeerbed' te gebruiken, onderkant als bondagewand te gebruiken
  • Niet te zwaar maar wel stijf genoeg zodat het niet doorbuigt bij stevig gebruik
  • Stevige poten en op aangename hoogte >

 

eerste schets rubber bed

Alles begint bij dit soort projecten natuurlijk met uitdenken hoe de constructie moet worden en welke materialen daarbij gebruikt gaan worden zodat het bed ook indien nodig beslapen kan worden.

De onderzijde van het bed is zachter gemaakt door een goedkope topper tussen rubber en houten constructie te monteren.

Een massieve constructie zou erg zwaar worden dus is er gekozen voor een sandwich constructie met twee lagen multiplex en daartussen latten.

Stevige stalen poten zoals gebruikt voor een salon tafel

Hiernaast is de eerste doorsnede schets geplaatst.

De foto's verder in deze pagina's geven meer detail hoe ik een en ander verder heb uitgewerkt.

N.B.

De tekeningen en foto's zijn groter dan hier op de pagina weer gegeven en deze kunnen in hogere resolutie bekeken worden door er op te klikken.

eerste schetsen rubber bed

Rechts is in wat meer in detail te zien hoe ik de bak voor de matras wil maken met de sandwich constructie. Het worden steunen aan de muur waartussen het hoofdeinde van het bed kan draaien. De randen zijn verstevigd met extra latten in de sandwich om te zorgen voor voldoende sterkte in het draaipunt.

eerste schetsen rubber bed

Deze schets toont in een zijaanzicht hoe het draaipunt in de praktijk zal gaan werken. UIteraard moet er voldoende ruimte bij het draaipunt zijn om de punt van het hoofdeinde door te laten, maar ik wil ook niet een te grote afstand van de muur hebben. Daarbij is een iets grotere afstand van de muur dan dat het bed dik is wel fijn omdat het dan ook zonder de borglijnen tegen de buur opgeklapt kan staan

het maken van een rubberbed

Op de foto rechts is de sandwich constructie te zien.

De latten zijn op de plaat gelijmd met witte houtlijm en vast geschroefd met houtschroeven op ca 20 centimeter onderlinge afstand, waarbij de schroeven aan de uiteinden van de latten op ca 5 cm van de einden van de lat zijn aangebracht om voldoende 'vlees 'over te houden. Uiteraard zijn alle gaten voorgeboord om splijten te voorkomen.

Aan de uiteinden tussen de latten zijn afgezaagde restjes van de latten gemonteerd zodat daar ook een stevige basis is om de randen van de bak aan vast te maken.

Aan de bovenkant (hoofdeinde) zijn extra verstevigingen aangebracht op de plaats waar het draaipunt moet gaan komen. De blokjes aan het voeteneind geven wat extra vlees om de poten op vast te schroeven.

rubber bed bodem details

De latten in het midden zitten iets dichter tegen elkaar want daar zal het meeste gewicht komen en de zijkanten gaan ook nog extra stijfheid krijgen door de bak. Op de detail foto hieronder is de door mij gekozen verdeling van de latten te zien. Let bij het kopen van de latten op dat ze mooi recht zijn. Dat maak het veel makkelijker om de latten tegenover de schroefgaten te positioneren tijdens het vastschroeven.

het maken van een rubberbed

Op de foto rechts is de zelfde constructie te zien maar dan met de plaat omgekeerd zoals deze lag tijdens het schroeven van de latten.

Zoals te zien is zijn de randlatten met extra veel schroeven vast gezet om het geheel steviger te maken.

het maken van een rubberbed

Op de foto rechts is de sandwich constructie te zien vlak voor de bodemplaat gemonteerd wordt.

De plaat voor de onderzijde van de bed bodem staat al klaar voor de montage.

Uiteraard is ook hier de plaat op de latten gelijmd en geschroefd.

het maken van een rubberbed

Op de foto rechts is de complete sandwich constructie te zien. Na drogen zal de doorbuiging van de sandwich veel kleiner zijn dan die van 1 plaat van gelijke totale dikte van de twee platen.

Zoals ook hier te zien is zijn de rand latten met extra veel schroeven vast gezet om het geheel steviger te maken. Ook is te zien dat de eindstukjes geschroefd en gelijmd zijn aan het voeteneind.

het maken van een rubberbed

Dit is de sandwichconstructie met de randen er omheen geschroefd. Deze randen hield ik over als rest stroken van de multiplex platen na het zagen van de bodem platen. Er bleven twee sets stroken over van beide platen van verschilllende dikte. De dikste zijn voor deze randen gebruikt

Deze stroken zijn a-symmetrisch gemonteerd zodat aan de bovenzijde een diepe bak ontstaat voor de matras en aan de onderzijde een ondiepe rand is van ca 1 cm waar de schuimrubber topper geplaatst wordt.

Uiteraard zijn ook deze stroken gelijmd en geschroefd.

 

het maken van een rubberbed

Hier is één van de verstevigingshoeken te zien die gemonteerd zijn in de vier hoeken aan de binnenzijde van de matras bak.

het maken van een rubberbed

De muursteunen zijn gemaakt van twee stukken ca 30mm dik multiplex welke op een 16mm dikke muurplaat bevestigd zijn door middel van stalen hoeken zoals op de foto te zien is. De kopse kant van de steunen heb ik voor extra stevigheid wederom gelijmd aan de muurplaat. De afstand tussen de steunen is bij mij 86 cm.

De gaten van de scharnierpunten aan het hoofdeinde moeten voldoende uit de muur zijn zodat het bed inclusief de matras ruim langs de muurplaat kan draaien. Ik heb het scharnierpunt op ca 16 cm van het hoofdeinde geboord. Met de door mij gebruikte matras van ca 8 cm komt het draaipunt in de muursteunen dan op ca 24 cm uit de muurplaat.

 

het maken van een rubberbed het maken van een rubberbed

Hiernaast nog wat details van de muursteun. Aan de binnenkant heb ik twee iets kleinere verbindingshoeken gemonteerd en aan de buitenkant één grote verbindings hoek.

Hiermee is de kracht mooi verdeeld over de hele hoogte van de steun.

het maken van een rubberbed

Het scharnierpunten in de muursteunen zijn gemaakt van twee in elkaar gestoken stukjes koperen buis. (12mm en 15 mm). Hierin kan de 8mm bout zonder problemen draaien en is eea een beetje slijt bestendig. De 12 mm buisjes zijn iets langer dan de 15 mm buisjes. Dit voorkomt dat het scharnierpunt vast gedraaid wordt als de bodem aan de steunen gemonteerd wordt

Recht zie je de twee losse buisjes en ook twee buisjes zoals ze in het gat steken.

ramps moer

De 8mm schroefpunten waar de bouten van de draaipunten in geschroefd worden bestaan uit een inschroefmoer (RAMPA)
het maken van een rubberbed

Als alles goed past kan de muursteun geschilderd worden met grondverf en een paar lagen zwarte zijdeglans lak. De gaten voor de scharnierpunten zijn goed zichtbaar

het maken van een rubberbed de topper

Nu wordt het tijd de bodem te gaan bekleden. Nu wordt de bodem eerst neer gelegd met de 'lage' bak naar boven en wordt de topper er op gelegd. In de hoekjes wordt een uitsparing gemaakt (ca 1 cm ruimer) waar de poten aan het voeteneinde gemonteerd moeten worden en wordt er in de bak nog een stukje multiplex gelijmd ter versteviging en om de dikte van de topper in de hoek een beetje te overbruggen. ( in mijn geval was 9mm dik voldoende)

Dan wordt de topper op een paar plekken op de bodem vast geschroefd met houtschroeven met een grote plaatring onder de kop. Op de foto staat de bodem klaar met de witte topper er op geschroefd. Het vel rubber bekleding is netjes uitgespreid op de vloer.

het maken van een rubberbed bekleden

De bodem wordt nu op het rubber gelegd met de topper naar beneden en de matras wordt in de bak gelegd en de buitenrand met een streep contactlijm ingesmeerd. De bak wordt dan zo over het rubber geschoven dat het omgevouwen rubber net om de bovenrand van de buitenrand gevouwen kan worden. Daar wordt het rubber dan vastgeniet waarbij opgelet moet worden dat er geen plooien in het rubber ontstaan.

het maken van een rubberbed de topper

Detail van het vast nieten van het rubber op de buitenrand

het maken van een rubberbed bekleden

Nu is het tijd om het rubber om de matras heen te vouwen en ook weer op de zijrand vast te zetten.

Eerst hebik een ca 2 cm brede streep lijm aan de andere kant van de bak over de hele lengte van de rand gemaakt zodat het rubber ook daar aan de bak vast gelijmd wordt, maar waardoor het ook tijdens het aanspannen wat beter glijdt. Natuurlijk is ook de zijkant waar het rubber overlappend vast gezet gaat worden ingesmeerd met lijm voordat het rubber op elkaar geniet werd (in het midden van de houten rand). Hierna is het rubber voorzichtig afgesneden. Daarna zijn de hoofdeinden omgevouwen en ook met lijm en nieten vast gezet.

Eventuele lijmresten heb ik steeds met wat wasbenzine verwijderd.

Het geheel ziet er dan uit als de foto hiernaast.

het maken van een rubberbed de topper

Nu is het tijd om de bodem aan de hoofdsteun te monteren.

Hiervoor zijn lange 8mm bouten gebruikt met tussen de steunen en de bodem 2 grote plaatringen, een 8mm moer en weer twee grote plaatringen te wurmen. Dit is even een lastig werkje maar zorgt wel voor een mooi draaipunt wat ook nog een beetje te stellen is met behulp van de binnenmoer.

het maken van een rubberbed bekleden

Op de buitenkant van de bak heb ik nog wat van de resterende stroken geschroefd, die ik uiteraard eerst netjes zwart heb gelakt. Hierdoor blijft het rubber mooi op zijn plek geklemd en het geheel ziet er gelijk nog wat strakker en mooier afgewerkt uit.

het maken van een rubberbed de topper

De hoeken heb ik aan de buitenkant afgewerkt met metalen verbindingshoeken wat het geheel nog een strakker uiterlijk geeft.

Daarna zijn ook de poten aan het voeteneinde gemonteerd en ziet het geheel er uit als op de foto rechts.

het maken van een rubberbed bekleden

De muurplaat is vastgeschroefd met acht stuks 8mm schroeven in goede kwaliteit muurpluggen.

Mijn eindresultaat ziet er uit als op bijgaande foto.

Op de buitenranden zijn op strategische plaatsen schroefogen gezet met twee extra zware ogen bij het voeteneinde. Hieraan kan het bed in opgeklapte toestand vastgemaakt worden aan de muur. Daarvoor heb ik hoog aan de muur aan beide zijden een katrol gemaakt waarmee het bed vertikaal gefixeerd wordt (rode touwen). Zie ook de detail foto rechts onder.

het maken van een rubberbed de topper het maken van een rubberbed de topper